понеділок, 30 липня 2012 р.

Хто крайній за втаємничення генпланів?


Хто крайній за втаємничення генпланів?

23-го липня в Українському державному агентстві Укрінформ за ініціативи Східноукраїнського центру громадських ініціатив відбувся круглий стін, присвячений проблемі втаємничення генеральних планів міст. України. В заході взяли участь більше 60 представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування з усіх областей України, а також журналісти, представники Мінрегіону України, СБУ та МНС України.


За результатами круглого столу його учасники ухвалили резолюцію. В ній вони закликами Український уряд переглянути політику безконтрольного та необґрунтованого формування переліків службової інформації та виконати норми закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», який зобов’язує забезпечити доступність генпланів для громадян.

Протягом останніх дев'яти місяців Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) спільно з партнерськими організаціями проводили громадську експертизу діяльності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України (далі – Мінрегіон) України в сфері формування Переліку відомостей, що становлять службову інформацію.

В ході дослідження громадські експерти виявили, що міністерства й відомства створюють свої переліки службової інформації без чіткої методології, керуючись судженнями своїх же працівників про небезпеку оприлюднення тієї чи іншої інформації. При цьому в міністерств та відомств немає єдиної методології для з’ясування наслідків, до яких може призвести втаємничення певної інформації. В результаті міністерства й відомства створюють переліки службової інформації, що суперечать один одному.

Наприклад, Міноборони вважає службовою інформацією «плани міст масштабу 1:10 000 та 1:25 000». В Мінрегіоні до службової інформації відносять «плани міст масштабу 1:10 000-1:20 000», а в Укрдержкартографії гриф «ДСК» ставили лише на «плани міст та інших населених пунктів в масштабах 1:5 000 та 1:2 000».

-                    Проаналізувавши переліки службової інформації кількох центральних органів виконавчої влади, нам стало цікаво, чому в них такі розбіжності, - коментує ситуацію Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив. - Врешті ми з’ясували, що процес створення таких переліків відбувається практично безконтрольно, а доцільність віднесення окремих категорій даних до інформації із обмеженим доступом в багатьох переліках є дуже сумнівною.

Як свідчать відповіді, які СЦГІ отримав від СБУ, спецслужба не займається контролем формування переліків службової інформації. Укрдержахів не вважає це питання сферою власної компетенції. Генеральна прокуратура протягом року після ухвалення ЗУ «Про доступ до публічної інформації» теж не знайшла час на дослідження цього питання.

-                    Наслідком такої ситуації є протиправне втаємничення суспільноважливої інформації, зокрема генпланів міст, - продовжує правозахисник. - За цим слідує корупція, торгівля інформацією, незаконне надання переваг обраним компаніям в тендерах, економічно невигідні для місцевих громад контракти на будівництво, незаконні забудови, архітектурно спотворені міста, знищені зелені зони.

* * *

Контакти:
Володимир Щербаченко, Східноукраїнський центр громадських ініціатив
тел. 067 640 94 40,

Немає коментарів:

Дописати коментар