понеділок, 30 липня 2012 р.

Семінар для місцевих координаторів


Дослідники відкритості генпланів для громадян узгодили план моніторингових дій
23-26 липня в Чернігові відбувся семінар для координаторів неформальної мережі громадських організацій, які  досліджуватимуть відкритість генпланів для громадян. Навчальний захід зібрав представників 23 областей України, які репрезентують правозахисні та екологічні НУО, а також організації, що опікуються місцевим розвитком і підтримують локальну демократію.

Протягом чотирьох днів учасники заходу знайомилися з українською системою містобудівної документації, особливостями правового регулювання та практичними механізмами доступу до документів, що визначають стратегічний розвиток міст. Інтерактивні  заняття з учасниками семінару провели Тарас Шевченко, директор Інституту медіа-права; Олександра Матвійчук, голова Правління центру громадянських свобод; Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти, Тетяна Печончик, керівник Центру інформації про права людини; експерти Харківської національної академії міського господарства. Представники Університету Массачусетс та Університету Цинциннаті розповіли учасниками про досвід міського планування в США.
-                    Це були чотири дні, сповнені корисною інформацією й навчанням новим практичним навичкам, - ділиться враженнями учасник семінару, президент Запорізького фонду «Оберіг» Ігор Зубко. - Тепер ми озброєні новими знаннями й точно не дамо чиновникам протизаконно  приховувати Генплан рідного міста.
В ході заходу члени мережі також спланували  спільні заходи щодо дослідження стану доступності генпланів і створили інформаційну стратегію для поширення результатів моніторингу.
-                    Політичне керівництво України проголосило курс на забезпечення доступу громадян до офіційних документів: відповідно у громадянам має бути можливість знайомитися з генеральними планами своїх населених пунктів. Цього вимагаються закони «Про доступ до публічної інформації» та закон «Про регулювання містобудівної діяльності», - пояснює ідею моніторингу голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко. - Останній вимагає забезпечити доступ до генпланів на веб-сайтах міських рад, у приміщеннях органів місцевого самоврядування та шляхом публікації у ЗМІ. Наскільки виконуються вказані норми законів ми спільно перевіримо протягом серпня-вересня 2012 року.
Дослідження доступності генпланів буде здійснено в усіх 459 містах України. Матеріали дослідження будуть представлені на веб-сайті www.cityplan.in.ua , де кожний охочий зможе знайти інформацію про генплан власного міста, а також додати свою інформацію. До участі в моніторингу доступності генплану у власному місті запрошуються всі, для кого важливо жити в комфортному місті.

З пропозиціями та питаннями звертайтеся до Східноукраїнського центру громадських ініціатив.
Контакти:
Східноукраїнський центр громадських ініціатив
Володимир Щербаченко, тел. 067 640 94 40
e-mail: planmista@gmail.com www.totalaction.org.ua

Мета проекту: спонукати органи державної влади та місцевого самоврядування до практичної реалізації положень українського законодавства щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до генеральних планів міст шляхом формування у найбільших містах України неформальної мережі НУО та здійснення членами мережі узгоджених  моніторингових та правозахисних дій.

Немає коментарів:

Дописати коментар